← Articles

Jääkiekon SM-liigajoukkueet testaavat suomalaisen startupin kehittämää päähän kohdistuvien iskujen mittauslaitetta / Finnish Elite League (Liiga) ice-hockey teams are piloting head impact measuring device developed by a Finnish technology startup.

May 2021

Kaikki 15 jääkiekon SM-liigajoukkuetta ovat aloittamassa suomalaisen teknologia-startupin kehittämän päähän kohdistuvien iskujen mittauslaitteen testausta. Laitetta käytetään aistinvaraisen havainnoinnin tukena ja tavoitteena on tutkia laitteen käytettävyyttä, kerätä tietoa ja lisätä ymmärrystä päähän kohdistuvista voimista ja niiden vaikutuksista. / All 15 Finnish Elite League (Liiga) ice-hockey teams are piloting ACT Head Impact Tracker head impact measuring device developed by Finnish technology startup. In the piloting the focus is in supporting visual observation and to study the usability, collect information and increase understanding of head impacts and their consequences.

Kun testausta tukeva ja sen mahdollistava vakuutusyhtiö If lähestyi kumppaniaan SM-liigaa ja kysyi kiinnostusta osallistua päähän kohdistuvien iskujen mittauslaitteen tuotekehitykseen ja testaukseen, oli vastaanotto positiivinen. ”Luonnollisesti suhtaudumme tähän ja ylipäätään kaikkeen uuden teknologian tarjoamiin mahdollisuuksiin mielenkiinnolla. Haluamme kulkea digitalisen kehityksen kärjessä ja toimia vastuullisesti pelaamisen turvallisuuden parantamiseksi. On erittäin hyvä, että meidät Suomen tärkeimpänä urheilusarjana koetaan haluttavaksi kumppaniksi uusien teknologisten hankkeiden osalta. Toivomme vilpittömästi, että testaus onnistuu hyvin ja saamme lisää ymmärrystä tämän aiheen osalta, Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi kertoo.

Joukkueet saivat alkukeväästä ensimmäiset testilaitteensa ja pilotointia on hiljalleen aloiteltu. Ajankohta ei ollut joukkueilleihanteellinen, päin vastoin. Kisa pudotuspelipaikoista kävi kiivaana ja korona sekoitti taloutta, peliaikatauluja ja sarjataulukkoa. Mutta se ei osallistumisprosentissa näkynyt.
”Olen ollut todella iloisesti yllättynyt siitä, miten tarmokkaasti asiaan on tartuttu. Aikaa ja resursseja testaamiselle on löydetty”, sanoo Northern Sports Insight and Intelligence Oy:n CEO ja yksi perustajista Heidi Kivimaa. ”Se on selkeä osoitus siitä, että päähän kohdistuvia voimia halutaan mahdollisimman monin tavoin tutkia ja ymmärtää, niistä halutaan kerätä niin paljon tietoa kuin mahdollista.”
Laitteen ja palvelun eri kehitysversioiden testaus pääsee kunnolla vauhtiin ensi kauden alussa, ja testaus jatkunee joukkueissa pitkälle syksyyn.

Testattava laite, ACT Head Impact Tracker, mittaa millaisia voimia päähän kohdistuvissa iskuissa vaikuttaa, milloin iskuja tapahtuu, kenelle iskut tapahtuvat ja tallentaa käyttäjän iskuhistorian. ”Emme ole lähteneet ammattiurheilun tarpeista, päinvastoin. Tavoitteenamme on ollut yksinkertainen, helppokäyttöinen, monipuolinen ja kohtuuhintainen tuote, joka sopii käytettäväksi melkein missä tahansa urheilulajissa – kunhan sitä harrastetaan kuivalla maalla. Sillä ei ole merkitystä, millä tasolla urheillaan, onko urheilija juniori vai seniori, käytetäänkö lajissa kypärää vai ei, tai onko kyseessä joukkue- tai yksilölaji”, Kivimaa lisää.

”Liigajoukkueiden osallistuminen tähän pilottiin on tärkeää koko jääkiekkoilevalle yhteisölle. Heillä on käytössään korkeatasoiset henkilöresurssit, yhtenäiset toimintatavat ja käytänteet, sekä erilaisia laitteita, joista saadaan valtavasti tietoa siitä mitä jäällä tapahtuu. Yhdistelemällä ACT Head Impact Tracker:stä saatua dataa olemassa oleviin protokolliin, dokumentointiin ja toimintatapoihin, sekä muuhun kerättyyn informaatioon avautuu aivan uusia ulottuvuuksia. Esimerkkejä tästä ovat: Miksi jotain tapahtuu? Missä jotain tapahtuu? Millainen tilanne on johtanut tapahtumaan ja mitä siitä seurasi?

Joukkueiden tunnelmat testauksen alkaessa ovat positiiviset: pilottia pidetään tärkeänä osana jääkiekon kehittämistä.
”Tavoitteena edelläkävijyys, turvallisuus ja seuranta, jolla edistetään pelaajien kokonaisvaltaista terveyttä ja hyvinvointia. Ja tietysti vastuullisuus, tuodaan yhdessä hyviä käytäntöjä jääkiekkoon ja viedään lajia eteenpäin”, toteaa Roland Carlsson HIFK:sta.

”Valistusta ja tiedon lisäämistä tärkeästä asiasta, jolla voi muuttaa asenteita ja ajattelua. Enemmän tietoa ja tutkimusta, vähemmän mutua.”, summaavat JYPin Mikko Viitanen, Risto Korpela ja Jari Pekkola.

”Lisää tietoa ja ennaltaehkäiseviä toimia, joiden avulla voidaan minimoida iskujen määrää, frekvenssiä ja ehkä voimaakin. Kun tiedetään mitä tapahtuu, miksi, milloin tai missä, on mahdollista puuttua asioihin tehokkaammin”, sanoo KalPan Toni Saksman.

Oulun Kärppien Tommi Virkkunen ja Harri Aho: ”Yksikin päävamma on liikaa. Lisää tietoa ja työkaluja henkilökunnalle.”